
Inleiding van het boek De zoektocht naar de schat
Na een studie economie in Groningen en Toulouse heb ik tot 2014 gewerkt als controller in de sector ontwikkelingssamenwerking. Ik was gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan een betere wereld. In 2014 ben ik een andere weg ingeslagen. Ik ben opleidingen voor coaching en massage gaan volgen, ben een eigen bedrijf in coaching en massage begonnen, en ben gaan schrijven over persoonlijke en spirituele groei, over de reis naar binnen.
Bij mijn zoektocht naar persoonlijke en spirituele groei heb ik uiteenlopende activiteiten ondernomen, waaronder yoga, tai chi, meditatie en lichaamsgerichte psychotherapie. Drie spirituele ervaringen hebben me geopend, zodat een stroom van inzichten tot mij kwam. Ik ben gaan schrijven in een dagboek, als een getuigenis van de nieuwe ervaringen en inzichten. Dit schrijven heeft uiteindelijk geleid tot De schitterende diamant en De zoektocht naar de schat als de verkorte versie.
*
De vraag hoe goed samen te leven houdt de mensen al duizenden jaren bezig en is nog altijd actueel. Het gaat dan om de vragen naar de zin van het leven, het goede leven en het wezen van de mens. Met de beschrijving van het gemeenschappelijke in de wijsheidstradities, oftewel de ultieme waarheid, wordt een antwoord gegeven op deze vragen. Het gemeenschappelijke bestaat uit het kunnen ervaren van een hogere werkelijkheid aan de hand van een groot aantal kwaliteiten, waaronder universele liefde, van betekenis zijn, en innerlijke rust. Aan de orde komen: de donkere nacht voor de mensen, wijsheidstradities en samenlevingen; de kernbegrippen binnen de ultieme waarheid; de kwaliteiten; de belemmerende situaties; de stimulerende elementen; de hogere werkelijkheid; het belang van de eigen ervaring; en de betekenis van de ultieme waarheid voor de mensen, wijsheidstradities en samenlevingen. Ik spreek van wijsheidstradities, zodat ook het humanisme eronder kan vallen, en ga uit van zeven grote tradities, namelijk het jodendom, het christendom, de islam, het hindoeïsme, het boeddhisme, het taoïsme en het humanisme. Zij staan symbool voor alle overige tradities.
*
De zoektocht naar de schat biedt een kennismaking met de ultieme waarheid die op hoofdlijnen weergegeven wordt, samen met een verhaal over de zoektocht naar de schat en cursieve tekstjes over mijn eigen ervaring. Het verhaal is gebaseerd op de verhalen uit de wijsheidstradities en is bedoeld om de ultieme waarheid te illustreren en de verhalen onder de aandacht te brengen, niet om ze te vervangen. In het verhaal wordt gesproken over het dal en de reden is dat in De schitterende diamant Adamas op de berg het zich in het dal afspelende verhaal ontvangt. Wanneer binnen de ultieme waarheid gesproken wordt over de geest, dan gaat het in het geval van lichaam, geest en ziel om de denkende geest en in de overige gevallen om de bezielende en intuïtieve geest.
In de verantwoording worden drie inspiratiebronnen genoemd, denkers, wijzen uit de wijsheidstradities, en wijzen die ik vrije geesten noem. Ook worden de namen genoemd van de verhalen uit de tradities.
*
De zoektocht naar de schat is een liefdevolle oproep om intens en onthecht te leven, om vol en leeg, volledig te leven, in verbondenheid met jezelf, de omgeving en het hogere.
Vorm van het boek De schitterende diamant
Als vorm is gekozen voor een ontmoeting tussen twee leerlingen van de Wijze, Veritas en Adamas, in het grote klooster op de louteringsberg. De Wijze verkondigt er een collectieve wijsheid in de vorm van 72 leringen met toelichtingen, het is de wijsheid van de berg, de gemeenschappelijke, ultieme waarheid. Hij vraagt Veritas om deze leringen aan Adamas toe te lichten, als onderdeel van zijn inwijding in de hogere werkelijkheid. Hierbij krijgt Adamas een verhaal mee op papier, het verhaal De zoektocht naar de schat. Dit is ook de titel van de verkorte versie die bedoeld is om kennis te maken met de collectieve wijsheid. Het verhaal van Veritas en Adamas speelt in het heden en het verhaal De zoektocht naar de schat in het verleden. De verhalen dienen als illustratie bij de leringen en toelichtingen, en kunnen tegelijkertijd de collectieve wijsheid op een eigen manier overbrengen. De Wijze die alle kwaliteiten van de berg in zich draagt, is meer op de achtergrond aanwezig. Hij spreekt op mysterieuze wijze tot zijn leerlingen, de stem van de Wijze is vooral de innerlijke stem van de wijsheid. Het idee van de opzet van 72 leringen is gebaseerd op De Diamant Soetra, een oude boeddhistische tekst, en het idee van het verhaal van Veritas en Adamas is gebaseerd op het verhaal Narciss en Goldmund van Herman Hesse. De term louteringsberg heb ik ontleend aan De Goddelijke Komedie van Dante Alighieri. Je kunt zeggen dat na de spirituele ervaringen het visioen van de louteringsberg zich aan mij geopenbaard heeft.
